Jan. 24, 2019

Text

 

Solarni koncentrator

 

Poštovani investitori,

 

Obraćam vam se kao zastupnik uređaja Solarni koncentrator, autora i vlasnika patenta Stanka Kovačevića iz Srbije. Potpuno funkcionalan prototip se nalazi u državnom naučno-istraživačkom institutu Mihajlo Pupin, Beograd ( http: //vvv.pupin.rs/en ), dostupan svim zainteresovanima. Patent je dobio prvu nagradu UN centra za inovaciju, pronalazače i tehnološku rešenj a 2016. godine.

 

Tražimo investitora koja je spremna da podrži industrijsku proizvodnju i distribuciju uređaja. Uz ulaganje od 200.000 EUR, investitoru će biti ponuđen dio patentnih prava ili procenat od proizvodnje i ugradnje svih budućih uređaja. Investicija obuhvata i razvoj uređaja kao i potvrdu njegove osobine.

 

Opis uređaja

 

Solarni koncentrator je uređaj za iskorišćavanje sunčeve energije i njeno pretvaranje u toplotnu i električnu energiju. Predviđeno je 6 osnovnih tipova primene:

 

grejanje
hlađenje
proizvodnja električne energije
akumuliranje električne energije i njena iskorištenost preko 95%
prečišćavanje otpadnih voda
destilacija morske vode

 

Namenjen je za industrijsku primenu. Očekivani rok povraćaja investicije je 4-5 godina.

 

Prednosti

 

Uređaj ima više prednosti u odnosu na sve poznate srodne proizvode u svetu, pre svega:

 

dvostrano odbijanje sunčevih zraka
visoka efikasnost (iskorišćenost preko 95%)
toplotni prijemnik-pretvarač u vidu lopte ima fiksan položaj na središnjem stubu
visoka stabilnost
50% jeftiniji od svih srodnih uređaja u Evropi
Prototip

 

Potpuno funkcionalan prototip prečnika 1 metra je izložen u institutu Mihajlo Pupin u Beogradu, Srbija. Isproban je u novembru 2014 godine, tokom zimskog perioda u Srbiji Sa 1 litrom vode u toplotnom prijemniku-pretvaraču postignuto je održavanje temperature od 95 C tokom 7 minuta. U oblastima sveta sa više sunčanih dana godišnje, uređaj prečnika 8 metara bi mogao proizvesti 160-200 KW toplotne energije.

 

Prototip iz Instituta Mihajlo Pupin se može upotrebiti za demonstraciju. Pozivam vaše stručnjake da se lično uvere u prednosti sistema. Nadam se da će se tako uveriti u isplativost ulaganja u projekat.

 

Nadam se uspešnim ostvarivanjem saradnje, (očekujem vaš odgovor).

 

POZIVAMO ZAINTERESOVANE PARTNERE NA RAZGOVOR O USLOVIMA ZAJEDNIČKOG ULAGANJA

 

Srdačan pozdrav,

 

Rade Dragojević

 

dragojevic.rade@gmail.com