Liofilizovano voće

 

Шта је лиофилизација и како она функционише?

Најбољи, али уједно и најзахтевнији процес сушења воћа је управо  лиофилизација . Ова техника заснива се на методама сушења при веома  ниским температурама. Ако се питате како је то могуће, ево одговора: неопходно је да се, прије свега, одаберу цјеловите и свеже воћкице (најчешће је бобичасто воће - распржен, купина, боровница или стравберри - али и остало воће попут кајсије или јабуке). Оно се потом замрзава на прилично ниским температурама (до -60). Тако замрзнуто, ставља се у  вакум , а одређени ваздушни притисак суши воће. Сав тај процес траје до 40 сати. На тај начин врши се дехидрација воћа, а из плода се испари до 90% воде.

  Које су предности лиофилизације?

Liofilizacijom voće zadržava svoj hemijski sastav i zapreminu. Kontaminacija proizvoda biva izbegnuta jer većina mikroorganizama, pre svega bakterije i plesni, ne opstaju nakon ovog procesa. Takođe, hranljiva svojstvaprirodan mirisaromaukus i izgled ostaju očuvani, te imamo proizvod visoke prehrambene  vrednosti.  Osim toga, ovako sušeno voće ima duži rok trajanja.

                                                            Kako koristiti liofilizovano voće?

Лиофилизовано воће не захтева никакве посебне услове чувања. Можете га конзумирати као хрскаво суво воће, додати вашу муслију, овсеним кашама, али и обогатити домаће колаче с правом воћном аромом. 

Посебно специјално паковање производа воћа је у облику правоугаоног кекса. Може бити додатак са протеинима или комбинацијом више врста воћа, нарочито за спортисте.